1. Haberler
  2. Kültür Sanat
  3. Platon’a dair arşivlik bir çalışma: “Politeia Şerhi”

Platon’a dair arşivlik bir çalışma: “Politeia Şerhi”

featured
platona-dair-arsivlik-bir-calisma-politeia-serhi.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), metinsel, filolojik, tarihsel bir değerlendirmeyle yetinmeyerek Platon’dan günümüze gelene dek felsefe, bilim, sanat, antropoloji, iktisat, sosyoloji gibi kültür ve düşüncenin çeşitli alanlarından girişimlerle birlikte onun düşüncesini okumaya girişiyor. Oğuz Haşlakoğlu’nun titizlikle kaleme aldığı “Politeia Şerhi” Platon’a yanlış “düşülen dipnotlar”dan tekrar filozofa ve metinlerine dönerek yepyeni bir okuma öneriyor.

 VBKY’nin felsefe kitaplığı, “Politeia Şerhi” adlı eserle genişlemeye devam ediyor. Bu kapsamlı inceleme, yalnızca felsefenin değil, tüm Batı kültür ve düşünce tarihinin başlangıç noktalarından biri sayılan Platon’un, Türkçede Devlet adıyla bilinen Politeia diyaloğunu “açma” çabasıyla yola çıkıyor. Yazar, bu zorlu görevi yalnızca metinsel, filolojik ve tarihsel bir değerlendirmeyle sınırlı tutmuyor; aynı zamanda felsefe, bilim, sanat, antropoloji, iktisat ve sosyoloji gibi kültür ve düşüncenin farklı alanlarından bakış açılarıyla Platon’un düşüncesine yeniden yaklaşmayı deniyor. Yaklaşık 2400 yıl önce yazılmış bir diyalog üzerine bugün konuşmanın imkânını ve anlamını, bu uzun tarihsel aralığı da hesaba katarak sorguluyor. Şârih, Platon’un metnini çözümlemeye çalışırken Aristoteles, Kant, Hegel, Marx, Heidegger, Adorno gibi filozofların yanı sıra; bilim dünyasından Einstein, Bohr, Heisenberg, Gödel; sanat tarihinden Dürer, Cézanne, Mondrian, Picasso, Duchamp ve edebiyattan Blake, Baudelaire, Rimbaud, Tanpınar, Nâzım Hikmet, Oktay Rifat gibi pek çok ismi de düşünsel diyaloğa dahil ediyor. Mimesis kavramı ekseninde düşünce tarihini yeniden (d)okumayı amaçlayan Haşlakoğlu, Platon’a dair yanlış ya da eksik “düşülmüş dipnotlar”dan yola çıkarak filozofun metinlerine geri dönmeyi ve yeni bir okuma biçimi önermeyi hedefliyor. “Politeia Şerhi”, felsefeyle, Platon’la, toplum, kültür, bilim ve düşüncenin tarihiyle ilgilenen herkes için mutlaka okunması gereken, benzersiz bir kaynak.

Kitaptan:

 “İşte mimēsis tam da burada; sözü edilmeye çalışılan ‘sınır’ bağlamında, öğrenme arzumuzun bizi getirdiği zihnimizin sınırlarında farkına varabileceğimiz ‘başka’ bir açılıma işâret edebilir. Bu açılım, bilgi ve erdemin ayrılmazlığında söz konusu, Politeia (Siyâsâ) diyaloğunun da asıl değindiği ‘hakîkî’ ve ‘âdil’ bir târihselleşme imkânından başka bir şey değildir. Platon’un Sokratesçi bilgeliği (bilgi ve erdemin ayrılmazlığı) temel alan philosophia ile açtığı târihsel sahne bu açıdan oldukça önemli ve belirleyicidir; çünkü evren hakkındaki bilgimizin bizi tanımlayan rolünde insan oluşumuzu belirlediğini ortaya koyan ilk büyük sistem düşüncesidir.”

 Yazar Hakkında;

 1964 yılında Trabzon’da doğdu. 1983’te TED Ankara Koleji’nden mezun oldu. 1983-86 arasında Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’ne devam etti. 1986 yılında Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) Resim Bölümü’ne girdi. 1991 yılında Lisans, 1993 yılında aynı üniversitede Resim alanında Yüksek Lisans derecesi aldı. 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Felsefe Yüksek Lisansını tamamladı. 2003 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde (MSGSÜ) Resim alanında Sanatta Yeterlik derecesi aldı. Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda kişisel ve grup sergiler açtı, karma sergilere katıldı; çalıştaylar yaptı, konferans ve seminerler verdi. Son kişisel sergisi ‘Dirim Biçim – Seçki ve Yeni Eserler’ 6 Ocak-6 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Temel kuramsal çalışma alanları olan Sanat Felsefesi, Estetik, Sanat ve Tasarım Kuramları, Platon, Kant, Hegel, Adorno ve Kadim Grek düşüncesi başta olmak üzere çeşitli uluslararası hakemli ve ulusal kültür sanat dergilerinde çok sayıda makaleleri yayınlandı. Platon Düşüncesinde Tekhnē (2016), Sanat Felsefesi ve Estetik Yazıları (2019), Felsefece – Felsefe Yazıları (2021) isimli kitapları vardır. Ayrıca çeşitli sanatçı kitapları ve sanatçı kataloğu yazdı, kitap bölümü, metin yazarlığı ve editörlüğü yaptı, sanat eleştirileri kaleme aldı. Hâlen, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde Doçent Öğretim Üyesi ve İTÜ Güzel Sanatlar Bölümü’nde de Bölüm Başkanlığı yapmakta, Temel Tasarım, Sanat Felsefesi ve Estetik alanlarında dersler vermekte, kendi çalışma alanlarında araştırmalarını sürdürmektedir.

 KÜNYE

Yayınevi: VBKY

Kategori: Felsefe

Yazar: Oğuz Haşlakoğlu

Kitabın adı: Politeia Şerhi Mimēsis Ekseninde Bir İnceleme

Proje ve Kitap Editörü: Halid Metin Yolcu

Son Okuma: Merve Nur Yaman

Kapak Görseli: Bengisu Haşlakoğlu

Sayfa Uygulama: Faruk Özcan

Sayfa sayısı: 584

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Platon’a dair arşivlik bir çalışma: “Politeia Şerhi”
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BursanınSesi, Şehrin Gerçek Sesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Bizi Takip Edin